Netradicinio mokymo diena – gyvosios istorijos pamokos

Netradicinio mokymo diena – gyvosios istorijos pamokos

Gegužės 9 dieną LKNUC vyko netradicinio mokymo diena. Istorijos mokytojas H. L. Petrauskas pasiūlė organizuoti gyvosios istorijos pamokas. Todėl LKNUC apsilankė Gyvosios istorijos klubas „Leitgiris“ ir pristatė edukacinę istorijos programą „Baltų karyba bei gyvensena“. Šiai istorijos pamokai ruoštasi iš anksto: mokytojai ir mokiniai buvo suskirstyti į 4 komandas: Jotvingiai, Kuršiai, Skalviai ir Žiemgaliai. Visos komandos gavo skiriamuosius ženklus – spalvotas juosteles ir dalyvavo 4 veiklose: žaidimai, paskaita, karyba, amatai.

Mokiniai žaidė įvairius senovinius žaidimus, kurie lavino ne tik protą, mąstymą, judrumą, tačiau davė ir istorinių žinių. Pirmiausia jaunieji „baltų kariai“ žengdami koja kojon, prisitaikydami prie įvairiausių keliavimo sąlygų išmoko nepastebėtai, kaip vienas karys, įsibrauti į priešo teritoriją. Po to teko išmėginti savo rankų stiprumą, ištvermę bei reakciją, stengiantis netikėtai pargriauti priešininką. Kito žaidimo metu jaunieji „baltų kariai“ stengėsi dirbti komandoje ir kovoti už kiekvieną savo komandos narį, nes viduramžiais nukariautos kunigaikštystės kovodavo prieš savo buvusius sąjungininkus. Galų gale, žaidimų programą užbaigė senovinis žaidimas „Genys“. Jo metu buvo bandomas „karių“ rankos taiklumas, akies žvitrumas.

Nuo žaidimų persikelta prie paskaitos apie baltų gyvenseną ir karybą. Mokiniai susipažino su mūsų protėvių naudotais ginklais ir šarvais. Daugiau sužinojo apie jų gyvensenos ypatumus bei karybos taktikas. Kiekvienas norintis galėjo rankoje palaikyti kalaviją, užsidėti šalmą ant galvos ar pasimatuoti šarvuotę.

Išklausę trumpą paskaitą apie mūsų protėvių – baltų gyvenseną, karybą, jie patys galėjo pabandyti tapti kariais ir išmėginti jau prieš tai matytus ir aptartus ginklus bei šarvus. Jaunieji „kariai“ buvo mokomi atsistoti į taisyklingą rikiuotę, pastatyti tvirtą skydų sieną, mėtyti vieną seniausių ginklų mūsų kraštuose – akstį ir ietį. Patys drąsiausi gavo galimybę pasitreniruoti taip, kaip treniruojasi GIK „Leitgiris“ kariai.

Po aktyvių istorijos pamokų buvo persikelta prie amatų, tiksliau vieno labai svarbaus amato – virvės pynimo. Visi norintys iš įvairiausių siūlų galėjo nusipinti sau reikiamą virvę, juostą ar juostelę.

Renginio pabaigoje Leitgirio kariai pademonstravo kovas, kurių metu buvo galima įsitikinti, kad kovos tikros, o skausmas ir nuovargis nesuvaidintas.

Istorijos mokytojas H. L. Petrauskas

Nuoširdžiai dėkojame istorijos mokytojui H. L. Petrauskui ir Gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ nariams. Ši pamoka buvo išties ĮSPŪDINGA. AČIŪ!

O LKNUC pradinukai netradicinę dieną pradėjo Kairėnų botanikos sode. Ten jie apžiūrėjo tuo laiku žydinčius augalus, japonišką sodą. Parskubėję iš Kairėnų, mažieji spėjo į LKNUC teritorijoje vykusį renginį „Baltų karyba bei gyvensena“.

VASARIO 12 D. – NETRADICINIŲ PAMOKŲ DIENA

VASARIO 12 D. – NETRADICINIŲ PAMOKŲ DIENA

ETIKOS PAMOKA KITAIP: „HOLOKAUSTAS LIETUVOJE“ KAUNO IX FORTE

ETIKOS PAMOKA KITAIP: „HOLOKAUSTAS LIETUVOJE“ KAUNO IX FORTE

Lapkričio mėnesio pamokos netradicinėse aplinkose

Lapkričio mėnesio pamokos netradicinėse aplinkose

SPALIO MĖN. PAMOKOS NETRADICINĖSE APLINKOSE

SPALIO MĖN. PAMOKOS NETRADICINĖSE APLINKOSE

No Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Archyvai